Studenții trebuie ascultați!

11 nov.

Revin cu o postare pe aceiași tematică, situația studenților din România, deoarece și eu sunt în aceiași situația.

Pentru acest articol v-am pregătit două interviuri cu studenți din Universitatea de Vest din Timișoara, căci ei sunt lucrul cel mai important al universității, aceasta din urmă nu poate exista fără ei… de aceea trebuie ca ei să fie ascultați în momentul în care se iau decizii care îi privesc strict pe ei.

Primul interviu
Bună seara!
Bună!
Aș dori în primul rând să ne prezentăm, numele meu este Alin Triff, student la rândul meu la FEAA și membru OSUT.
Numele meu este Ana-Maria Puflea, sunt din Deva și studiez la FEAA, anul I.
Crezi că există vreo diferență între facultate și liceu? Cum te-ai acomodat la acest stil nou de viață?
Diferență? Toată lumea la liceu stătea pe capul tău să înveți, să nu absentezi… în schimb la facultate niciun stres. Mi-a luat cam o săptămână să mă acomodez cu acest nou stil de viață, să aflu unde se găsesc sălile de curs, drumul de la facultate la cămin și alte lucruri minore.
Care e prima ta impresie despre sistemul universitar din România? Care crezi că ar fi punctele tari și slabe ale acestuia?
Prima impresie…auuu! E total diferit față de învățământul liceal. Puncte tari există, dar sunt puține… aș putea spune că te ajută să devi cineva în viață, e mult mai profesional pregătindu-te pentru cariera ta. Puncte slabe, aici aș putea spune că nu ni se oferă importanța cuvenită, nu avem acces la cărți dacă nu avem bani, trebuie să plătim bani pentru cursuri, bani pentru laboratoare, bani pentru orice…de unde atâția bani???
Grea întrebare… cu ce alte probleme crezi că se întâlnesc studenții? Și ce crezi că li se pregătește anul viitor?
Nu mi se pare corect să se ceară bani pentru prenzentarea a 3-a. Am prieteni în străinătate care au cinci prezentări gratuite și taxa de studiu e de doar 450 euro/an. Vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea bani pentru a face o facultate, am ajuns o generație de exploatare, fără un viitor… Am auzit că vor avea loc majorări anul viitor, dar nu înțeleg de ce nu lasă taxele așa, deja ne este greu să ne descurcăm așa. Nu cer să le scadă deși cred că vor avea mai mult de câștigat, dar așa numărul studenților scade de la an la an.
Ai idee ce taxe vor fi majorate?
Din cele auzite, taxa de studiu, cea de reexaminare, de recuperare a laboratoarelor, vor fi majorate. Cei care ne conduc țara ar trebui să ne ajute să devenim ceva în viață, nu să ia bani de pe spatele nostru, acest lucru este valabil si cadrelor didactice ce conduc universitatea.
Având în vedere toate aceste viitoare majorări, cum te vezi la facultate? crezi că ai mai reuși să faci față cheltuielilor?
Cu siguranță aș renunța, cred că după un semestru nu aș mai face față. În Timișoara nu am venit doar pentru facultate, trebuie să ne întreținem, să mâncăm, alții chiar să-și plătească chiria.
Colegii tăi sunt informați despre aceste lucruri? care crezi că ar fi reacția lor?
La fel ca și a mea! Orice situație financiară ai avea, tot nu ai fi de acord cu astfel de majorări.
Din punctul tău de vedere, care ar fi următorul pas pe care trebuie să-l facă un student?
Să protestăm pentru drepturile noastre!
În concluzie, ce le transmiți colegilor tăi?
Să proteste și ei, să nu se lase bătuți și să lupte pentru viitorul lor!
Îți mulțumesc pentru timpul acordat și sper să reușiți în demersul vostru.
Cu plăcere și mulțumesc în același timp.
O seară plăcută îți doresc.
La fel și ție.

Al doilea interviu
 Bună seara!
 Bună!
 Aș dori în primul rând să ne prezentăm, numele meu este Alin Triff, student la rândul meu la FEAA și membru OSUT.
– Eu sunt Tanita, stundentă în anul I la FEAA și sunt din Timișoara.
– Crezi că există vreo diferență între facultate și liceu? Cum te-ai acomodat la acest stil nou de viață?
 Sunt o persoană sociabilă și m-am acomodat ușor la facultate. Facultatea presupune mai multă independeță față de liceu, te simți puțin mai pe cont propriu.
– Care e prima ta impresie despre sistemul universitar din România? Care crezi că ar fi punctele tari și slabe ale acestuia?
– 
Puncte forte ? Hm…puțin cam greu de găsit. Profesorii sunt slab motivați datorită salariilor mici. Colegii care stau în cămine sunt nemulțumiți de condițiile puse la dispoziție. Taxele sunt mari și mulți abia iși permit să le plătească.
– Cu ce alte probleme crezi că se întâlnesc studenții? Și ce crezi că li se pregătește anul viitor?
 Consider că toți studenții ar trebui să fie preocupați de aceste probleme, deoarece aceste probleme ne împiedică să ne desfășurăm activitatea așa cum ar trebui. O altă problemă ar fi cea a burselor. Din câte știu, Legea Educației prevede ca bursele să acopere cheltuielile de cazare și masă pe o lună a unui student…adică o sumă de aprox. 600 lei. La noi bursele sunt de 200 – 250 de lei…nici măcar jumătate din cât ar trebui. Pe viitor, probabil se vor mări taxele. Din moment ce o sursă de finanțare a universității scade ( veniturile de la Guvern), cealaltă ( taxele) va crește, inevitabil pentru a acoperi cheltuilelie.
– Ma bucur sa văd o persoană atat de bine informată și motivată de-a face ceva. Ce taxe crezi că vor suferi majorări anul viitor?
– De exemplul, taxa de studiu pe an ar putea crește cu 500 de lei; un examen din sesiunea a 3-a ar putea fi 100 lei; un examen din sesiunea extraordinară ar putea fi 50 de lei/credit; taxa de recuperare a unui laborator ar putea fi de 3 ori mai mare (50 de lei).
– Având în vedere toate aceste viitoare majorări, cum te vezi la facultate? crezi că ai mai reuși să faci față cheltuielilor?
– 
Având în vedere aceste majorări, cred că mulți studenți ar renunța la facultate. Am discutat cu câțiva colegi pe această temă și reacția lor nu a fost neașteptată: s-au „speriat”, s-au supărat și vor să evite aceste lucruri.
– Din punctul tău de vedere, care ar fi următorul pas pe care trebuie să-l facă un student?
– 
Următorul pas este cu siguranță obligarea Guvernului să facă ceea ce trebuie și să ne dea ceea ce ni se cuvine. Trebuie să protestăm, să luptăm pentru drepturile noastre ! Legea Educației spune că trebuie să primim minim 6% din PIB, anual…de ce primim doar aprox. 3% ?!
– Bună întrebare… nici eu nu aș putea răspunde deoarece si eu sunt mă regăsesc în aceiași postură, chiar nu e corect ceea ce se întâmplă. Ce ai dori să le spui colegilor tăi și de ce nu celor care ne conduc țara?
– Colegilor aș vrea să le transmit: Mobilizare maximă, dragi studenți ! Merită să protestăm…nu doar pentru noi, ci și pentru viitorul nostru. Nu v-ați săturat ? Hai să ne cerem drepturile. Pentru guvernanți am un singur mesaj: De ce ne cereți rezultate, dacă nu ne dați resurse ? Respectați legea !
– Iți mulțumesc pentru interviul acordat. O seară liniștită iți doresc!
Mulțumesc și eu ! La fel !

După cum puteți observa studenții au ceva de spus și trebuie ascultați!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

P.N.

Cuvinte cap la cap

biovivoblog

Bio este viata

Anca Olteanu

articole

ramonadumy

This WordPress.com site is the bee's knees

Nemesis

CÂND ȘEZI ÎNTRE ÎNȚELEPȚI, SĂ ASCULȚI MAI MULT DECÂT SĂ VORBEȘTI!

Nemesis Galaxy

Când șezi între înțelepți, să asculți mai mult decât să vorbești!

ROXANA Iuliana

Articole Economice

Blog eRomania

Blog-ul national al eRomaniei

ASoldat

Cand sezi intre intelepti,sa asculti mai mult decat sa vorbesti!!!

devil69angel

Cand sezi intre intelepti,sa asculti mai mult decat sa vorbesti!!!

Idei de afaceri

Idei de afaceri si planuri de afaceri profitabile

TED Blog

The TED Blog shares interesting news about TED, TED Talks video, the TED Prize and more.

Becky927's Blog

The day that you stop running is the day that you arrive!

ฉันรักคุณ

if you cannot be a poet, be the poem

●◦ ◦●◦ Someday. Somewhere. Somehow. ◦●◦ ●◦

●◦ ◦●◦ Câteodată plângi râzând, stai mergând, crezi visând, te sufoci respirând, urăşti iubind, pleci venind, te pierzi gândind şi mori trăind. ◦●◦ ◦●

%d blogeri au apreciat asta: